7 Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Perniagaan Tidak Konsisten

Ad Blocker Dikesan

Laman web kami dimungkinkan dengan memaparkan iklan dalam talian kepada pelawat kami. Sila pertimbangkan untuk menyokong kami dengan menyahaktifkan Ad Blocker anda.

Konsisten ialah perkara yang diperjuangkan oleh kebanyakan perniagaan pada hari ini, dan kekurangan dari aspek ini akan mengecewakan kita.

Jika kita gagal menghasilkan hasil yang konsisten untuk pelanggan baru-baru ini, kita akan tahu berapa banyak masalah yang akan timbul.

Kita akan melihat hari ini beberapa perkara yang perniagaan kita boleh mula lakukan jika kita mahu perniagaan kita lebih konsisten.

Jadi, jika itu adalah sesuatu yang menjadi cabaran kita, teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

7 Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Perniagaan Tidak Konsisten

7 Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Perniagaan Tidak Cukup Konsisten

Gambar hiasan oleh Tumisu

1. Pastikan Tempat Kerja Menggalakkan Kerja yang Cekap

Pertama sekali, kita perlu memastikan bahawa tempat kerja yang kita kendalikan adalah tempat kerja yang menjurus ke arah menggalakkan amalan kerja yang cekap.

Jika ruang sentiasa penuh dengan gangguan dan orang jarang menumpukan pada kerja yang sedang dijalankan, maka itu jelas bermakna perniagaan itu bergelut untuk konsisten seperti yang kita mahukan.

Oleh itu, cuba pastikan ruang itu cekap dan mengalakkan daya fokus yang tinggi.

2. Dengar Maklum Balas Pelanggan

Mungkin sukar untuk perniagaan kita membuat perubahan positif pada amalannya apabila kita tidak pasti masalah sebenarnya.

Dan jika hasil yang konsisten dan buruk untuk pelanggan adalah masalah untuk kita, memang masuk akal untuk kita mendengar terus dari pelanggan kita dan sebarang pengalaman negatif yang mungkin mereka alami.

Apabila kita mendapat maklum balas mereka, kita boleh mencari corak dan menumpukan usaha kita dalam membuat perubahan yang betul pada tempat yang betul.

3. Pastikan Semua Orang Bertanggungjawab

Adalah penting bahawa setiap orang yang bekerja untuk perniagaan kita sentiasa merasa bertanggungjawab untuk kerja mereka dan keputusan yang mereka buat.

Orang ramai lebih cenderung untuk memberikan yang terbaik dan mencapai yang terbaik untuk sesuatu perniagaan apabila mereka dipertanggungjawabkan.

Sebaik-baiknya, jika kita mahu pekerja kita menganggap diri mereka bertanggungjawab, tekanan luar daripada pihak pengurusan mungkin perlu dimulakan sekiranya akauntabiliti adalah sesuatu yang benar-benar kurang.

Sebaik sahaja kita telah mewujudkan budaya akauntabiliti di tempat kerja, ia akan memberi manfaat kepada kita untuk masa yang lama akan datang.

4. Tetapkan Tarikh Akhir dan Objektif yang Lebih Jelas

Adalah penting untuk menetapkan tarikh akhir dan objektif yang jelas untuk seluruh pasukan kita jika kita mahu mereka berkerja secara konsisten.

Struktur organisasi yang kurang jelas adalah salah satu sebab yang paling biasa bagi perniagaan untuk gagal konsisten seperti yang mereka inginkan.

Jadi pastikan kita menjelaskan dengan jelas apa yang diharapkan daripada pasukan kita dari segi objektif yang ingin kita bina dan tarikh akhir yang perlu dicapai.

Jika pasukan kita sentiasa kekurangan dalam bidang atau aspek tersebut, kita akan tahu di mana lagi kerja yang perlu dilakukan.

5. Berusaha Mengekalkan Pekerja

Pengekalan pekerja adalah sesuatu yang pastinya boleh menjadi masalah bagi kebanyakan perniagaan kecil.

Apabila kita tidak mempunyai belanjawan untuk bersaing dengan pesaing yang lebih besar, tidak jarang syarikat tersebut kehilangan kakitangan yang berbakat dan berprestasi terbaik.

Itulah sebabnya mempunyai strategi untuk pengekalan pekerja adalah sesuatu yang sangat penting.

Dengan cara itu, kita boleh mengekalkan pasukan kita bersama-sama dan menghasilkan keputusan yang lebih konsisten.

Sukar untuk melakukannya apabila pasukan sentiasa berubah.

6. Buat Proses yang Konsisten

Mempunyai proses yang boleh ditiru dengan mudah oleh pasukan kita akan menjadikan kehidupan lebih mudah untuk pasukan kita.

Mereka akan tahu apa yang mereka perlu lakukan dan apa yang diharapkan dari mereka.

Proses ini jelas berbeza bergantung pada jenis kerja yang dilakukan oleh perniagaan kita, tetapi menjadikan proses ini konsisten dan mudah untuk ditiru adalah perkara yang paling penting.

Begitulah cara kita mencipta elemen konsisten dari segi output dan prestasi, oleh itu jangan terlepas pandang perkara ini.

Baca juga: 32 Tips untuk Konsisten Sepanjang Tahun

7. Menjalankan Pemeriksaan Kualiti

Akhir sekali, kita harus menjadikannya kebiasaan untuk pasukan kita menjalankan pemeriksaan kualiti.

Ini adalah sesuatu yang boleh dilakukan dalam pelbagai cara.

Bagi sesetengah organisasi, ia dilakukan dengan menyemak keadaan dan kemasan keseluruhan produk yang mereka hasilkan sebelum menghantarnya kepada pelanggan atau untuk diedarkan kepada orang ramai.

Atau ia mungkin melibatkan semakan pada kualiti perkhidmatan yang disediakan berdasarkan pengalaman pelanggan.

Ia sepenuhnya terpulang kepada kita.

Kesimpulan

Konsisten sememangnya satu cabaran dan terdapat banyak faktor berbeza yang boleh menghalang kita daripada mencapainya.

Demi kepentingan kita, kita perlu memastikan bahawa kita melakukan apa yang kita boleh untuk mencapai pendekatan dan hasil yang konsisten untuk pelanggan kita kerana itulah yang akan memberi manfaat kepada mereka dan prospek perniagaan kita terutamanya dalam jangka panjang.

Demikianlah informasi lengkap yang mengulas tentang perkara yang perlu dilakukan jika perniagaan tidak konsisten.

Untuk membangun perniagaan yang untung dan konsisten memang tidak mudah.

Namun, bagi orang yang bertekad boleh menjadi mudah apa lagi kalau kita tahu caranya.

Dapatkan lebih maklumat tentang Perniagaan di The African Exponent.