Topik Menarik

Ad Blocker Dikesan

Laman web kami dimungkinkan dengan memaparkan iklan dalam talian kepada pelawat kami. Sila pertimbangkan untuk menyokong kami dengan menyahaktifkan Ad Blocker anda.

Topik menarik merupakan kunci komunikasi yang berpanjangan dengan sesiapa saja. Selepas menguasai kemahiran memilih topik, anda akan mampu berkomunikasi dengan sesiapa sahaja yang anda mahukan.

Topik Menarik

Mengeratkan Hubungan

Topik seperti ini dapat menghibur, memotivasi, dan menginspirasikan orang lain. Hidup ini penuh dengan kerisauan. Dan setiap orang itu, mempunyai kerisauannya masing-masing, dengan membawa sedikit terang dalam kehidupan mereka melalui Public speaking, Youtube, blog atau live dimana-mana sosial media, pasti akan mengeratkan lagi hubungan sesama kita.

Bila ada perkara-perkara yang menarik dan viral di sosial media, ambil itu untuk dijadikan topik dalam perbualan dengan rakan-rakan kita. Selain itu, kita boleh juga mencari topik seperti ini melalui Google Trends. Hanya itu cara yang saya tahu setakat ini. Contohnya yang viral pada masa ini ialah Vaksin Covid19 dan Joget Chikaku TikTok.

Cara Mencari Topik Menarik

Cara untuk mencari topik menarik boleh diketahui dengan mengikuti langkah-langkah mudah seperti berikut:

1. Pergi ke Google Trend
2. Pilih Negara Berkaitan, contoh Malaysia.
3. Pilih DAILY SEARCH TRENDS, atau REALTIME SEARCH TRENDS
4. Pilih Kategori yang relevan dengan orang yang akan anda temui.
5. Ambil Kata Kunci Tersebut dan belajar beberapa maklumat berguna dibahas.

Baca juga idea Kategori Topik yang saya telah tulis sebelum ini. Dengan keupayaan anda mengongsikan topik menarik, pasti anda akan dapat ramai kawan.

Gambar GraphicMama-team