Menjaga Gaya bahasa

Ad Blocker Dikesan

Laman web kami dimungkinkan dengan memaparkan iklan dalam talian kepada pelawat kami. Sila pertimbangkan untuk menyokong kami dengan menyahaktifkan Ad Blocker anda.

Penyebutan perkataan yang penuh pertimbangan sesuai dengan masej yang ingin disampaikan. Gunakan gaya bahasa yang tepat untuk mengambarkan emosi yang tepat.

Penggunaan jalan singkat untuk menyatakan sesuatu yang terlalu hebat seperti Gila atau Bodoh. Kalau orang itu hebat, pujilah dengan perkataan yang memuji, bukan menggunakan perkataan yang mengutuk seperti diatas.

Kerna kecenderungan kita manusia untuk belajar dari persekitaran adalah tinggi berbanding dengan apa yang datang dari dalam diri kita.

Sebagai contoh anda mahu memuji seseorang dengan mengatakan “Gila”, walaupun sebenarnya niat anda hanya untuk menyatakan bahawa apa yang orang itu lakukan sesuatu yang  sangat luar biasa manusia.

Niat mungkin betul tapi niat tidak dapat dilihat, hanya diri sendiri yang dapat merasakan, orang lain tidak dapat melihatnya sehingga kita menyebut perkataan tersebut barulah orang akan percaya.

Baca juga: 32 Tips untuk Konsisten Sepanjang Tahun