Cara Kira Peratus Keuntungan dalam Hidup Berniaga

Ad Blocker Dikesan

Laman web kami dimungkinkan dengan memaparkan iklan dalam talian kepada pelawat kami. Sila pertimbangkan untuk menyokong kami dengan menyahaktifkan Ad Blocker anda.

Cara kira peratus keuntungan ini sangat berguna apalagi kalau kita berurusan dengan angka-angka yang besar dari ribu hingga juta. Peratus keuntungan membantu kita mempersembahkan sesuatu maklumat dengan mudah dan menarik kepada orang lain. Kemahiran mengira keuntungan ini juga dapat mengukur sejauh mana kemampuan seseorang atau sesebuah organisasi menghantar produk atau perkhidmatan kepada pelanggan mereka.

cara kira peratus keuntungan

Kredit: Mikhail Nilov

Saya sendiri gemar menggunakan formula peratus untuk mengetahui peratus peningkatan atau penurunan pada pendapatan dan perbelanjaan saya. Dalam kes hari ini, saya akan mengongsikan kepada anda caranya sambil ditemani oleh Cikgu Matematik yang saya jumpa di Youtube.

Cara Kira Peratus Keuntungan

1. Untung BAHAGI Harga Kos dan hasilnya DARAB dengan 100%
2. Tulis formula mengira peratus keuntungan yang ada di no.1
3. Kemudian cari nilai Untung dan masukkan dalam formula.
4. Cari Harga Kos dan masukkan dalam formula
5. Mulakan pengiraan BAHAGI dahulu
6. Akhiri dengan DARAB.
7. Hasil yang anda dapat itulah merupakan peratus keuntungan.

Baca juga 31 Tips Supaya Konsisten Sepanjang Tahun dan Meningkat 12% lebih baik

Kesimpulan

Begitulah cara untuk mengira peratus keuntungan. Mudah bukan? lepas ini bolehlah anda mengongsikan maklumat keuntungan anda tanpa memberitahu nilai sebenar. Anda hanya perlu bagitahu “Saya untung 25% hari ini”. Baiklah, semoga cara pengiraan ini dapat mempermudahkan hidup anda. Sekiranya cara ini berguna untuk anda, tolong saya kongsikan cara ini kepada rakan-rakan anda. Saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.