Adakah Backlink Penting atau Tidak untuk Domain

Ad Blocker Dikesan

Laman web kami dimungkinkan dengan memaparkan iklan dalam talian kepada pelawat kami. Sila pertimbangkan untuk menyokong kami dengan menyahaktifkan Ad Blocker anda.

Backlink penting atau tidak? Backlink adalah aspek penting dalam SEO. Ia membantu membina reputasi halaman dan domain website anda, yang menyumbang kepada kedudukan enjin carian. Walau bagaimanapun, manfaat backlink adalah lebih dari ini.

adakah backlink penting atau tidak untuk domain

Backlink Penting atau Tidak ? Manfaatnya

1. Mengukuhkan reputasi website

Algoritma enjin carian menjadi semakin rumit setiap hari, kepentingan backlink terus berkurang – namun ia masih menyumbang kepada kekuatan dan reputasi website anda. Ini kerana reputasi halaman dan domain adalah petunjuk utama yang enjin carian lihat pada website anda. Semakin tinggi reputasi, semakin tinggi kedudukannya untuk kata kunci sasaran yang anda pilih semasa penyelidikan kata kunci. Backlink juga memberi peluang kepada pelawat untuk mencari website anda.

Contohnya, apabila pelawat membaca blog yang bermaklumat dan melihat link yang menghubungkan kembali ke website anda dan mendapati topik tersebut sesuai untuk keperluan mereka, mereka boleh klik link tersebut dan akan diarahkan ke website anda. Ini dipanggil referral link yang juga boleh menyumbang kepada reputasi online anda.

2. Mewakili keyakinan pelawat

Backlink juga dapat memberikan website anda kedudukan yang lebih baik. Ia penting untuk SEO kerana ia mewakili “suara keyakinan” dari satu website ke website yang lain. Yang paling penting, sering dikatakan bahawa backlink adalah aspek terpenting dalam penilaian SEO yang sangat baik. Pada dasarnya, lebih banyak backlink ke website anda membantu mesin pencari melihat keistimewaan dalam website anda. Itu bagus kerana apabila enjin carian melihat ini, mereka akan mula memberi website anda kedudukan yang lebih tinggi dalam SERP. Dengan kata lain, backlink baik untuk pendekatan dan kedudukan anda dalam enjin carian.

3. Membuat pembaca membaca lebih lama

Apabila website memautkan kepada website anda, ini menunjukkan bahawa mereka merasakan pembaca mereka akan mendapat keuntungan dari apa yang ditawarkan oleh website anda. Mendapatkan backlink yang berkualiti juga bermaksud bahawa orang-orang di website yang boleh dipercayai mengesyorkan website dan jenama anda kepada pembaca mereka, yang menyebabkan pengunjung terpesona ke website anda. Setelah mereka sampai di website anda, anda dapat menggunakan widget ‘Related Post’ di hujung blog anda untuk menghubungkannya dengan kandungan lain yang mungkin mereka minati. Ini membolehkan mereka membaca lebih banyak konten di website anda dan menghabiskan lebih banyak masa di website anda.

4. Sentiasa berada di kedudukan tertinggi Google

Sebaik sahaja mesin pencari mula melihat reputasi website anda, ia akan mula meletakkan website anda lebih tinggi di SERP. Perlu diingat bahawa Google mengutamakan website yang sering dikunjungi pengguna mengenai topik yang mereka cari secara berkala. Ini bermaksud jika anda mempunyai banyak backlink berkualiti, Google menganggap website anda adalah sumber maklumat yang boleh dipercayai dan berharga mengenai topik tertentu.

5. Meningkatkan Referral Traffic

Backlink juga memberi sumbangan besar dalam meningkatkan Referral Traffic website anda. Sekiranya pelawat masuk ke website anda melalui backlink, maka Google Analitik menjejaki klik tersebut sebagai referral traffic ke website anda. Pada dasarnya, Referral Traffic lebih diutamakan dan relevan dan menghasilkan Bounce rate yang lebih rendah daripada jenis Trafik yang lain.

Baca juga 5 Perkara Akan Berlaku Apabila Anda Menulis Artikel Menarik

6. Google Mula Melihat anda

Apabila lebih banyak website memautkan kembali kepada website anda, Google akan meletakkan perniagaan anda sebagai yang utama. Ingat bahawa Google menggunakan backlink sebagai salah satu faktor untuk ‘belajar’ apa website anda yang sebenarnya. Oleh itu, semakin banyak backlink yang anda dapat, semakin mudah untuk Google mengetahui lebih banyak mengenai perniagaan anda.

Kesimpulannya Backlink penting atau tidak ?

Memperoleh backlink adalah komponen penting dalam SEO off-page. Backlink yang diikuti oleh website berkualiti tinggi, atau website popular lebih berharga dan bernilai untuk website anda. Walaupun hanya disebutkan sekali sahaja di website berkualiti tinggi akan dapat meningkatkan reputasi website anda. Semasa membuat link ke website lain, pilihan yang anda buat mengenai konten yang anda pautkan turut mempengaruhi nilai website anda. Oleh itu, setiap kali anda ingin memaut pada website lain, pastikan anda memaut pada website yang berkualiti.

Rujukan Siteguru.co

Kongsikan backlink penting atau tidak